En skaper av sterke identiteter

ARKITEKT PETTER BOGEN

En skaper av sterke identiteter

Petter Bogen startet sitt eget arkitektkontor som 28-åring og gav seg nesten umiddelbart i kast med store bygninger. Her forteller han om tankene, planene og ideene rundt Hektneråsen og hvordan det blir å se en baby han har pleiet i åtte år vokse seg mange titalls meter høy.

Arkitektkontoret til Petter Bogen ser akkurat ut som du tror et arkitektkontor skal se ut, selv om du aldri har sett et. Luftig, lyst, tegninger og modeller absolutt overalt og et knippe mennesker i dyp konsentrasjon over blokker og datamaskiner. Sjefen selv skal snart på reisefot men har klemt inn noen minutter for å prate litt om Hektneråsen, et prosjekt han har et nært forhold til.

“Hektneråsen har fulgt meg og de andre på kontoret i årevis. Dette er noe av det som gjør større prosjekter ekstra morsomt å jobbe med, du får komme med innspill til kommuneplaner og reguleringsplaner. Dette setter prosjektet i en spennende kontekst, jobben vi gjør er med på å prege samfunnet,” forteller han.

Gå til boligvelgeren

“Å få muligheten til å tegne leilighetsbygg i Rælingen var en svært spennende utfordring. Stedet har et fabelaktig potensiale, nær Øyeren, nær marka og nær Lillestrøm. Det har vært stor utbygging her allerede, men dette har i all hovedsak dreid seg om eneboliger og rekkehus. Å få muligheten til å komme med et tilbud til folk som ønsker å tenke litt annerledes var en spennende tanke. Leiligheter vil fylle ut et tomrom i tilbudet, det vil gjøre området mer komplett.

Å få muligheten til å komme med et tilbud til folk som ønsker å tenke litt annerledes var en spennende tanke — Arkitekt Petter Bogen

Når jeg vurderer et nytt prosjekt, er det alltid noen tanker som dukker opp med en gang. I dette tilfellet var det sammenhengen mellom ferdsel og den spesielle terrengformen. Smedstadhøgda ligger som en bolle, i mangel av et bedre ord, i bakkant av tomten. Dette gjør oss i stand til å legge noen ganske kraftige leilighetsbygg i underkant av toppen, uten å ta utsikten til bebyggelsen som allerede ligger der. Vi utviklet en overordnet komposisjon hvor bygningskroppene legger seg i landskapet, hvor leilighetene kommer opp i høyden, får mye lys og tilgang til den fabelaktige utsikten, både fra balkongene og den store felles takterrassen. Ekstra god avstand mellom byggene gir følelsen av rom og veldig fine hjørneleligheter. Vi er opptatt av at byggene skal ha en identitet knyttet til kvalitetene stedet allerede har.”

Petter tar en tenkepause.

“Og felles identitet er et nøkkelord. Vårt mål er å bygge et sted som samler flere typer mennesker, alt fra nybakte foreldre til voksne og eldre. Ulike typer leiligheter vil skape en spennende allsidighet, samtidig som områdene utomhus gir grunnlag for et godt fellesskap mellom alle som bor der. Uteområdene skal opparbeides med omsorg, både for nærmiljø og bomiljø. Det er uvanlig å få tillatelse til å bygge så høye bolighus i Rælingen, men siden uteområdene blir ekstra romslige og av en så høy kvalitet gikk søknaden gjennom.”

Klokken spiser tid; Petter må videre. Ideer skal festes til form. “Jeg lufter ofte hunden min i Pilestredet park,” sier han avslutningsvis. “Og dette begrepet er knyttet tett opp til hvordan jeg tenker på Hektneråsen.Høye bolighus som ligger i parklignende omgivelser, hvor grøntområdene og kvalitetene i leilighetene i fellesskap lager en sjeldent fin og helhetlig boligopplevelse.”