En vaskeekte ildsjel

TORE SJØLIE

En vaskeekte ildsjel

Tore Sjølie kom til Rælingen fra Kongsvinger i 1970 og ble værende. 49 år og mange hundretalls fotballkamper senere forteller han villig vekk om hva han var med på å starte, hva det har ført til og hvorfor det er riktig å kalle Marikollen idrettspark hans andre hjem.

Det blåser i en fløyte, Tore Sjølie kommer et par minutter for sent og unnskylder seg. “Jeg er speaker på hjemmekampene til A-laget,” forteller han. “Vi gikk på en smell, tapte 4-2.” Hans pragmatiske holdning vitner om langt tid i fotballens tjeneste. “Jeg kom hit i 1970 og fikk jobb i Akershus Arbeiderblad. Jeg har fulgt utviklingen av lokalsamfunnet tett.”

Han smiler.

“Da datteren min var 9 år gammel registrerte jeg at jentefotballen sto svakt både i Rælingen og på Romerike. Hun ville spille mer, men sporten ble drevet på guttas premisser. Så da startet vi Jentefestivalen, en turneringshelg hvor bare jenter får spille fotball men gutta fikk komme på diskoen om kvelden. Mange var skeptiske, men vi kjørte på. Jentefestivalen er blitt en turnering som har en lang og sterk tradisjon, med mer enn 150 frivillige voksne engasjert i arrangementet. Det har blitt stort langt utover kommunegrensen, mange av de norske landslagsjentene har vært her og spilt. Fotballklubben har 2200 medlemmer, mer enn 13% av innbyggerne i kommunen. Om sommeren kan det være 70–80 lag i sving, treningstider på matta kan sitte langt inne.

Vi er likevel helt tydelige på at vi er en breddeklubb,” fortsetter han. “Vi skal lage skikkelige mennesker, ikke proff-spillere. Dugnadsånden er viktig, fotballen er en sentral inkluderingsarena som gjør det lett for innflyttere å bli en del av miljøet.

Gå til boligvelgeren

Marikollen er viktig for andre idretter også; Hoppbakken er borte nå, men den hadde stor betydning nasjonalt, både på plast og snø. Alpinbakken blir stadig utviklet, vi produserer egen snø og er i ferd med å lage en ny nedfart. Til tross for at vi satser stort på bredde, klarer miljøet å ta seg av store talenter også. Verdens kanskje beste alpinist, Henrik Kristoffersen, kjørte noen av sine aller første porter i anlegget her. Bestefaren hans var en av ildsjelene bak. Vi har fostret sommeratleter i verdensklasse også, sandvolleyballspilleren Christian Sørum er herfra. Håndballen står også sterkt, flere landslagsspillere startet karrieren sin her.

Fotballen er en sentral inkluderingsarena som gjør det lett for innflyttere å bli en del av miljøet — Tore Sjølie

Marikollhallen og Sandbekkhallen er arena for håndball og innebandy, der flere lag har hevdet seg i norgestoppen. Og vi er i ferd med å bygge en virkelig flott rulleskibane sammen med en ny aktivitetspark. Anlegget her,” Tore sveiper armene 360 grader, “er et viktig knutepunkt for idrett i Rælingen, med fasiliteter og aktivitet – på alle nivåer og alderstrinn – som få andre steder kan vise til. Og bak ligger oss ligger skogene.”

Som på signal bryter solen gjennom skydekket.

“Vi er en skogskommune,” fortsetter Tore. “Av 71 kvadratkilometer kommune er 41 av dem skog, og alle er velkommen til å bruke den. Vi har hele seks utfartsparkeringer, en av de største er her på Marikollen. Frivillighetsånden rekker inn i skogen også, kommunen legger vekt på at innbyggerne skal komme seg ut, stier og løyper blir ryddet. Vi har lysløyper og et par stuer som serverer mat i helgene. I tillegg har vi selvsagt Myrdammen, som til tross for sitt litt traurige navn er et svært yndet badested for alle i Rælingen og kommunene rundt. Vi har en svært aktiv jeger og fiskeforening. De setter ut ørret i vannene innover, blant annet i Myrdammen. Dette gjør stedet ekstremt allsidig; du kan grille, bade, sole deg og fiske ørret uten å bevege deg mer enn noen få meter.”

Det er noe som surrer i lommen til Tore, det er tross alt lørdag og familien vil ha familietid. Vi klemmer til et siste spørsmål; har Tore brukt marka også, eller er Marikollen yttergrensen for hans private univers? Svaret kommer kontant:

“Jeg har gått mye ski med ungene mine, på kryss og tvers. Det har vært et superfint tilbud å ha. Men om våren, sommeren og høsten er det bare Marikollen som gjelder.”